Sabtu, 8 Mei 2010

Tahukah anda.......

1. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.


2. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.3. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.4. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.
5. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.6. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.7. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.
8. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.
9. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.
10. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.
11. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca tulisan ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku.............CAYALAH!!!!!!!

9 ulasan:

encik tikus berkata...

Hhahaha,yang last sekali betul ! Aku cube tapi xboleh sentuh telinga aku nih gune siku! Haha :)


Diharap sudi ke blog saye,ade sedikit perbincangan dan di harap sudi memberikan pendapat dan pandangan :)

Long Haffiz Long Hassan berkata...

pndai2.haha

emencer berkata...

kekeke,,,,,cmne tau nih??

Aidi-Safuan berkata...

hahaha...blanje aidi nasik ayam plz! :P

+akufobia+ berkata...

erkk.haha.takdetakdetakde.takde pun nak cuba sentuh.lalala.

muazlumut berkata...

akufobia....dah cuba kan...?sentuh telinga ngan siku...

ayeen:) berkata...

ahahaha..seb bek aku tak sentuh tinge gune siku..bahaha:))

Ann berkata...

hehe..seb bek x cube sbb dah tau heheh...

cheximm berkata...

asal sy bulih sentuh teliga dgn siku..wajarkah digelar sbg tak normal..ok tipu sbnrnya..lalala