Khamis, 27 September 2012

Sampul surat hari pertama

FDC duit baru Malaysia 

FDC yang cantik dan anak ayam yng comel

FDC 100 tahun elektrik
Antara koleksi sampul surat hari pertama yang muaz ada, lama dan baru....

Duit alam ghaib

 Tandatangan Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman Gabenor Bank Negara dari
(September 1998 - April 2000)
Dulu  ada yang kata tandatangan Aisyah, duit alam ghaib untuk bantu ekonomi Malaysia pada tahun 1998, dan macam-macam lagi. Duit yang di tandatangani gabenor Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan agak susah nak jumpa kerana tak banyak terutama note rm 1.00 ( harganya agak mahal ). Jadi duit ni memang wujud dan tidak ada misterinya sama seperti duit-duit lain

Selasa, 25 September 2012

Setem dan FDC

Setem sempena Tahun Baru Cina 2012
FDC dari Thailand

FDC dari Bangladesh

Selamat melihat-lihat  setem dan fdc muaz yang tak seberapa ni...

Jumaat, 21 September 2012

setem kelapa sawit




Sampul surat hari pertama Tanam-Tanaman Pertanian Malaysia  dikeluarkan pada tahun 1986 (setem definitif) dan  di atasnya sampul surat hari pertama Kebel Dasar Laut,1980 (setem kenangan). 

Setem definitif paling lama dikeluarkan di Malaysia bertemakan Tanam-Tanaman Pertanian Malaysia, iaitu dari tahun 1986 sehingga 2005. Muaz dari darjah dua sampai lah dah bekerja, setem ni masih digunakan. Muaz mula simpan setem masa darjah lima, setem paling banyak dan mudah dapat setem sawit dan getah, satu buku penuh dengan setem-setem ni je....

FDC



Sampul surat hari pertama dari Taiwan, muaz juga simpan FDC mengisi masa lapang.

Khamis, 20 September 2012

60 baht


60 baht dikeluarkan pada tahun 1987 sempena ulang tahun keputeraan King Bhumibol Adulyadej’s ke 60 tahun.

RM `10

Sama tapi tak serupa.....duit rm 10 ni elok simpan sebab duit ni akan hilang sikit demi sikit diganti dgn duit baru....mana tahu akan datang tinggi nilainya....

Selasa, 18 September 2012

setem muaz

Dari kecik sampai besor muaz tak jemu-jemu menyimpan setem, pantang jumpa setem..mesti ambik ,beli dan simpan. tapi setem yang biasa-biasa je...mahal-mahal tu masih belum mampu.


setem singapura

setem Malaya & Malaysia
 
 campur-campur

 setem Indonesia
 
 serupa tapi tak sama antara $ dan RM
 
campur-campur
 
gambar ni saja letak untk motivasi diri dan terima kasih singgah blog muaz (blog syok sendiri)
 
 

Duit-duit

 Lama dan baru, RM 20 (atas) tandatangan Gabenor BNM Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussein, tahun keluar duit ni muaz dah lupa.beli kat plaza SP dari penjual duit-duit lama, RM 40. dulu masa duit ni masih digunakan  elok simpan banyak-banyak, tapi ape boleh buat barang yang lepas jangan dikenang.

 RM 5 tandatangan Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussein dan satu lagi tandatangan Tun Ismail bin Mohamed Ali, Gabenor BNM dari tahun 1962 -1980.
 
Baru dan lama
 
 RM 5  baru dalam folder
 
duit rupiah, muaz rasa susah guna duit rupiah ni..sebab nilainya tu nampak besar, kalau gi Indonesia kadang-kadang muaz guna rm je... 
 
 duit lama lagi, cuba perhati duit rm lima..ada cros, tapi itu sebenarnya tiang bendera dulu-dulu.
 
 syiling baru kat dalam folder, tahun cetak  duit syiling ni 2011...uniknya duit syiling ni pada tahunnya, cuba lihat duit syiling sekarang...mesti tahun 2012
 
ni pulak pokok duit-duit, teringat masa kecik-kecik dulu, main pondok-pondok, masak-masak...di kampung Felda Lasah Sungai siput Utara, perak....generasi ke 3.
sekian terima kasih...blog muaz ni dah lama berabuk, tak ada idea nak nak post apa..