Selasa, 19 Oktober 2010

Syukur...


Suatu hari,seorang yang miskin datang menghadap Nabi Musa AS. Dia begitu miskin di mana, pakaiannya compang-camping dan sangat lusuh berdebu. Si Miskin itu kemudian berkata kepada Baginda Musa AS, "Ya Nabiullah, Kalamullah, tolong sampaikan kepada Allah SWT permohonanku ini agar Allah SWT menjadikan aku orang yang kaya.” Nabi Musa AS tersenyum dan berkata kepada orang itu, "Saudaraku, banyak-banyaklah kamu bersyukur kepada Allah SWT. Si miskin itu agak terkejut dan kesal, lalu ia berkata, “Bagaimana aku mahu banyak bersyukur, aku makan pun jarang, dan pakaian yang aku gunakan pun hanya satu lembar ini saja!'' Akhirnya Si Miskin itu pulang tanpa mendapatkan apa yang diinginkannya.

Beberapa waktu kemudian seorang yang kaya datang menghadap Nabi Musa AS. Orang tersebut bersih badannya, juga rapi pakaiannya. Ia berkata kepada Nabi Musa AS, "Wahai Nabiullah, tolong sampaikan kepada Allah SWT permohonanku ini agar dijadikannya aku ini seorang yang miskin, terkadang aku merasa terganggu dengan hartaku itu”. Nabi Musa AS pun tersenyum, lalu ia berkata, "wahai saudaraku, janganlah kamu bersyukur kepada Allah SWT”. “Ya Nabiullah, bagaimana aku tidak bersyukur

kepada Alah SWT?. Allah SWT telah memberiku mata yang dengannya aku dapat melihat. Telinga yang dengannya aku dapat mendengar. Allah SWT telah memberiku tangan yang dengannya aku dapat bekerja dan telah memberiku kaki yang dengannya aku dapat berjalan, bagaimana mungkin aku tidak mensyukurinya", jawab Si Kaya itu. Akhirnya Si Kaya itu pun pulang ke rumahnya. Kemudian, Si Kaya bertambah kaya. Di mana, Allah SWT telah melipat gandakan kekayaannya karana beliau selalu bersyukur, sedangkan Si Miskin menjadi bertambah miskin. Allah SWT mengambil semua kenikmatannya sehingga Si Miskin itu tidak memiliki selembar pakaian pun yang melekat di tubuhnya. Ini semua karana dia tidak mahu bersyukur kepada Allah SWT.

5 ulasan:

Si Sangkar Hitam berkata...

bnykkan syukur...allah akan tambah nikmat kita...

Tanpa Nama berkata...

betul...saya sokong

akuinsanlemah berkata...

alhamdulillah.

tapi..syukur yang bagaimana boleh menambahkan kekayaan, mengubat kemiskinan????

Tanpa Nama berkata...

laksana perintah Allah...itu tanda kita syukur pada Allah,wallahualam

+akufobia+ berkata...

(syukur-raihan)