Rabu, 4 Mei 2011

Tidak boleh

 
 
Abu Umamah pernah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda bermaksud: " Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik ialah orang tua Muslim, orang yang berilmu dan imam yang adil."
(Muslim).  

Huraian
Maruah dan nama baik adalah sesuatu yang amat penting bagi semua orang. Islam menegah perbuatan menghina dan memperlekehkan orang lain kerana ia akan menjatuhkan maruah individu terbabit. Lagipun tidak ada manusia yang suka dirinya diperlekeh dan dihina apalagi di khalayak ramai. Tiga golongan yang disebutkan di dalam hadis di atas merupakan mereka yang sebenarnya mempunyai nilai di sisi masyarakat dan harus dihormati. Sebagai orang tua contohnya mereka sudah tentu mempunyai banyak pengalaman hidup yang boleh dijadikan panduan dan iktibar oleh mereka yang masih muda. Manakala orang yang berilmu juga merupakan aset yang memberi manfaat untuk kebaikan dan kemajuan ummah seperti juga kedudukannya dengan imam yang adil yang semestinya menjadi tali pengikat kepada keharmonian dan keamanan masyarakat seluruhnya. Golongan ini harus diberi penghormatan sewajarnya kerana setiap kebaikan yang ada pada diri mereka bakal menjadi teladan buat generasi yang datang selepasnya. 
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

2 ulasan:

Nora Shahaira berkata...

akak suke entri2 di sini byk pengisian..akak ni bz jd kurg masa nk google..kalo muaz sempat dan sudi bantu akak nora..akak tanya 4 amalan NAbi sebelum tdo..akak dah lupa dan nak amalkan semula..dulu tak ambil berat..bila dah lupa terasa lupanya..terutama bacaan selawatnya..tq ya...

muazlumut berkata...

insyaallah nanti muaz usahakan...