Allium sativum

Bawang putih (Allium sativum) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Alliaceae sama seperti lain-lain jenis bawang iaitu bawang besar, bawang merah, lik , dan kucai. Bawang putih telah ditanam dan digunakan manusia semenjak beribu tahun dulu dalam perubatan dan masakan. Bawang putih seperti juga bawang merah dan bawang besar mempunyai daun dan bebawang
yang berada dalam tanah yang cetek sahaja. Berbeza dengan bawang besar
yang mempunyai satu bebawang, bawang putih dibentuk dari pelbagai
bebawang yang mebentuk satu rumpun bebawang.
Bawang putih dipercayai berasal dari tengah pergunungan Asia iaitu di Tajikstan, Turkmenia, Uzbekistan dan utara Iran, Afghanistan dan Pakistan. Ia dari tumbuhan liar yang kemudian dibuat pembiakbakaan tumbuhan sejak dulu kala. Tanaman ini merupakan tanaman yang mendapat penekanan di negara oirental seperti di China dan Korea.
Belum ada maklumat mengenai tanaman bawang putih dibuat di Malaysia
kerana tanaman ini kurang sesuai di Malaysia yang mempunyai iklim lembab
dan banyak hujan memudahkan serangan penyakit bawang putih. Negara
pengeluar utama bawang putih didunia ialah China dengan 10.5 juta metrik
tan setahun atau kira-kira 77% penghasilan dunia. Ini diikuti dengan
India (4%), Korea (2%), Rusia (1.6%) dan Amerika Syarikat (1.4%). Malaysia merupakan negara pengimpot bersih utama bawang putih.
Sumber Wikipedia
Ulasan