masak lemak cili api tumis

  1. ayam/ikan/daging
  2. 2 batang serai diketuk
  3. 1/2 cawan santan kotak
  4. 1 cawan air
  5. 1 keping asam gelugur
  6. Minyak masak untuk menumis
  7. 1 helai daun kunyit dihiris nipis
  8. Garam secukup rasa
  9. secekak daun kesum
  10. Bahan Kisar
  11. 15 tangkai cili kering, dibuang biji dan rendam air panas
  12. 2 biji buah keras
  13. ulas bawang besar
  14. 3 ulas bawang putih
  15. 10 biji cili api
  16. 1/2 cawan air
  17. 1 inci kunyit

Langkah

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga terbit minyak
     
     
  2. Masukkan asam gelugur dan 1 cawan air dan masak sehingga mendidih dan kemudian masukkan ikan / ayam
     
     
  3. Akhir sekali masukkan santan, daun kunyit, daun kesum dan garam

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

RESEPI KUIH Putu Beras

PAKORA BAWANG

Cik Atau Puan