masak lemak cili api tumis
- ayam/ikan/daging
- 2 batang serai diketuk
- 1/2 cawan santan kotak
- 1 cawan air
- 1 keping asam gelugur
- Minyak masak untuk menumis
- 1 helai daun kunyit dihiris nipis
- Garam secukup rasa
- secekak daun kesum
- Bahan Kisar
- 15 tangkai cili kering, dibuang biji dan rendam air panas
- 2 biji buah keras
- 5 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 10 biji cili api
- 1/2 cawan air
- 1 inci kunyit
Langkah
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga terbit minyak
- Masukkan asam gelugur dan 1 cawan air dan masak sehingga mendidih dan kemudian masukkan ikan / ayam
- Akhir sekali masukkan santan, daun kunyit, daun kesum dan garam
Ulasan