kuih tepung torak

Bahan-bahan utama :
  • 1 Cawan Tepung Beras 
  • 2 Cawan Santan 
  • 1/2 Cawan Gula 
  • Air Daun Pandan – asli 
  • Air Kapur 
  • Garam *secukup rasa 
  • Daun pisang
  • Tali / Getah 
Cara membuatnya:
  1. Pertama, campurkan Tepung Beras , Santan, Air Daun Pandan, Gula, Air kapur dan juga Garam ke dalam periuk.
  2. Kacau adunan di atas dapur, dengan api yang sederhana sehingga sebati dan lekat.
  3. Setelah sebati, sejukkan seketika. 
  4. Sementara itu, boleh ambil Daun pisang dan gulungkan dengan kayu bulat untuk dibuat kelongsong/torak.
  5. Punjut di sebelah bawah dengan mengikatnya dengan tali atau getah.
  6. Tuang adunan ke dalam torak.
  7. Punjut di sebelah atas dan ikat dengan tali.
  8. Rebus torak di dalam air hingga masak.
  9. gambar google

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

RESEPI KUIH Putu Beras

PAKORA BAWANG

Cik Atau Puan