kuih tepung torak
Bahan-bahan utama :
- 1 Cawan Tepung Beras
- 2 Cawan Santan
- 1/2 Cawan Gula
- Air Daun Pandan – asli
- Air Kapur
- Garam *secukup rasa
- Daun pisang
- Tali / Getah
Cara membuatnya:
- Pertama, campurkan Tepung Beras , Santan, Air Daun Pandan, Gula, Air kapur dan juga Garam ke dalam periuk.
- Kacau adunan di atas dapur, dengan api yang sederhana sehingga sebati dan lekat.
- Setelah sebati, sejukkan seketika.
- Sementara itu, boleh ambil Daun pisang dan gulungkan dengan kayu bulat untuk dibuat kelongsong/torak.
- Punjut di sebelah bawah dengan mengikatnya dengan tali atau getah.
- Tuang adunan ke dalam torak.
- Punjut di sebelah atas dan ikat dengan tali.
- Rebus torak di dalam air hingga masak.
![]() |
gambar google |
Ulasan