Resepi Putu Kacang


Bahan-bahan

 
500g tepung kacang hijau
300g gula di mesin halus
sedikit air untuk lembabkan tepung supaya senang di terap

Cara-cara

 
1. Gaul tepung dan gula.
2. Percikkan sedikit air hingga tepung dapat ditera. Jgn terlampau lembab, nanti putu akan jadi liat.
3. Perap adunan dlm 1/2 jam
4. Tekan dlm acuan putu kacang. Ketuk sedikit tapi perlahan je, untuk keluarkan putu kacang.
5. Bila dah siap, jemur sekejap atau panaskan oven pada 100 darjah selama 10 minit. offkan oven. masukkan putu kacang kedalm oven dan tutup pintu oven. Biarkan hingga oven sejuk..dlm 1/2 jam.
6. Susun dlm bekas kedap udara.

Selamat mencuba



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

RESEPI KUIH Putu Beras

PAKORA BAWANG

Cik Atau Puan