Singgang Daging
Waktu memasak : 20 minit
Saiz hidangan untuk : 2 orang
BAHAN-BAHAN:
200gm daging | dihiris kasar
1 liter air
2 biji bawang putih | dihiris halus
1 biji bawang besar | dihiris bulat
20gm halia l dikisar kasar
20gm lengkuas l dikisar kasar
½ sudu makan ketumbar | ditumbuk kasar
2 biji cili kering | dipotong 3
1 keping asam keping
Garam & gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air di dalam periuk. Rebus daging bersama bawang putih, cili kering , halia, lengkuas, ketumbar dan asam keping hingga empuk.
2. Masukkan bawang besar, garam dan gula. Didihkan seketika sebelum diangkat.
3. Sedia dihidangkan.
♡ Asam keping dapat mengembalikan tubuh langsing selepas bersalin. Ianya sangat berkesan untuk menangkis perut buncit selepas bersalin.♡
sumber :fb buku resepi masakan
Saiz hidangan untuk : 2 orang
BAHAN-BAHAN:

1 liter air
2 biji bawang putih | dihiris halus
1 biji bawang besar | dihiris bulat
20gm halia l dikisar kasar
20gm lengkuas l dikisar kasar
½ sudu makan ketumbar | ditumbuk kasar
2 biji cili kering | dipotong 3
1 keping asam keping
Garam & gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air di dalam periuk. Rebus daging bersama bawang putih, cili kering , halia, lengkuas, ketumbar dan asam keping hingga empuk.
2. Masukkan bawang besar, garam dan gula. Didihkan seketika sebelum diangkat.
3. Sedia dihidangkan.
♡ Asam keping dapat mengembalikan tubuh langsing selepas bersalin. Ianya sangat berkesan untuk menangkis perut buncit selepas bersalin.♡
sumber :fb buku resepi masakan
Ulasan