Rabu, 27 April 2011

ikan dan belalang

Ibnu Umar r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Dihalalkan untuk kamu dua bangkai dan dua darah; Dua bangkai itu ialah ikan dan belalang dan dua darah itu ialah hati dan limpa.”

(Ibnu Majah, Ahmad)Terdapat dua jenis binatang yang dikecualikan oleh syariat Islam daripada kategori bangkai iaitu belalang, ikan dan sebagainya dari jenis binatang yang hidup di dalam air. Haiwan air ialah haiwan yang boleh hidup secara hakikinya di dalam air sahaja dan tidak beracun, memabukkan atau membahayakan kesihatan manusia. Binatang dua alam adalah tidak termasuk di dalamnya. Manakala belalang daun yang darahnya tidak mengalir juga halal dimakan. Begitu juga dengan darah. Sekalipun darah adalah haram tetapi ada pengecualiannya iaitu hati dan limpa. Demikian juga sisa-sisa darah yang menempel pada daging atau leher binatang setelah disembelih.
Kesimpulannya, setiap apa yang dinyatakan di dalam nas yang mengatakan ia haram, maka hukumnya adalah haram. Apa yang tidak dihukum sebagai haram, maka ia didiamkan syarak. Namun Islam menitikberatkan kebersihan. Tinggalkanlah sesuatu perkara yang jijik dan kotor. Jangan tepuk dada tanya selera semata-mata.
sumber: himpunan hadis harian JAKIM

5 ulasan:

KELI OH KELI berkata...

ya...halal,bersih dan suci...sebagai usahawan islam..ayuh sama2 kita memberikan produk halal yang terbaik pada masyarakat...inshaALLAH..

najihatussolehah berkata...

so ,kalu binatang dua alam..macam belangkas..haram ke makruh..

muazlumut berkata...

keli oh keli, teruskan usaha anda menjadi usahawan yng beriman.
najihatussoleh,haiwan dua alam hukumnya haram...penerangannya agak panjang untuk muaz terangkan. juga ada khilaf antara ulamak mengenai hukum haiwan dua alam ni.belangkas walaupun dua alam, dia tak boleh terus hidup atas daratan....cari makan kat dlm laut.tak seperti kura-kura,boleh cari makan di dlm air dan darat...(muaz budak baru belajar)Wallahhualam

zul permatang badak berkata...

pernah makan belalang goreng.....tahan pukat kat bendang padi.......kat kelate laaa....

muaz_kkgp berkata...

apa rasa belalang? sedap tak?