Rabu, 13 Julai 2011

HartaDari Jabir r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda:”Peliharalah hartamu baik-baik dan jangan dirosakkan kerana setiap orang diberi suatu pemberian, maka harta itu menjadi milik yang diberi selama hidupnya dan apabila meninggal menjadi milik keturunannya.”
(Muslim)

Huraian
1. Harta sebagai salah satu amanah yang diberikan oleh Allah SWT kepada umat manusia haruslah disyukuri dengan cara membelanjakannya di jalan yang diperintah oleh agama. Itulah bekalan amalan yang akan dibawa di akhirat kelak.

2. Keserakahan akibat daripada terlalu cinta terhadap harta akan menjadikan seseorang itu mendapat kemurkaan daripada Allah sebagaimana yang telah berlaku terhadap Qarun yang ditelan bumi bersama-sama dengan harta-harta yang dimilikinya.

3. Bagi mengekalkan keselesaan dan kebahagiaan di dunia, Islam menolak beberapa tabiat buruk yang boleh mengancam kesejahteraan hidup dan menukarnya dengan sekelip mata daripada senang kepada susah, daripada hidup mewah kepada menderita dan papa kedana iaitu sikap suka berfoya-foya dengan kehidupan mewah, boros harta dan membazir ketika berbelanja. Tabiat ini sering disebut dalam al-Quran sebagai punca kehancuran beberapa umat yang terdahulu.

4. Pembaziran harta juga disebut sebagai memusnahkan harta benda sama ada secara disedari atau tidak seperti mengabaikan ternakan dan tanaman, tidak menjaga makanan sehingga musnah dan tidak boleh dimakan, membiarkan pakaian kotor sehingga cepat luntur, tidak menyelanggarakan rumah kediaman, kereta dan barang kepunyaan sendiri sehingga cepat rosak dan sebagainya.
Sumber :Hadis Harian Jakim

3 ulasan:

Adry@Daun berkata...

As salam muaz,
Ramai yg mcari harta duniawi tp krg mcari dn mdptkn harta utk bekalan akhirat.
Nk tnya org Perak ni...Tmn Herba Perak tu kat mana ye? Mnarik tu.

zul permatang badak berkata...

Uruslah harta dengan baik,sedekah pada tempat sewajarnya.......jangan kedekut......memperuntukan untuk syiar.....kemulian ugama kita....
.....berbahagia muaz......

muazlumut berkata...

terima kasih zul dan adry..
taman harba,muaz tak tahu ler:-),nanti muaz cuba cari2...
bersyukur Allah kurniakan harta..dan jng lupa berzakat