Jumaat, 10 Ogos 2012

Rela dimasukan ke dalam neraka


Nabi Musa AS suatu hari sedang berjalan-jalan melihat keadaan umatnya. Nabi Musa AS melihat seseorang sedang beribadah. Umur orang itu lebih dari 500 tahun. Orang itu adalah seorang yang ahli ibadah. Nabi Musa AS kemudian menyapa dan mendekatinya. Setelah berbicara sejenak ahli ibadah itu bertanya kepada Nabi Musa AS, Wahai Musa AS aku telah beribadah kepada Allah SWT selama 350 tahun tanpa melakukan perbuatan dosa. Di manakah Allah SWT akan meletakkanku di Syurga-Nya?. Tolong sampaikan pertanyaanku ini kepada Allah. Nabi Musa AS mengabulkan permintaan orang itu.
Nabi Musa AS kemudian bermunajat memohon kepada Allah SWT agar Allah SWT memberitahukan kepadanya di mana umatnya ini akan ditempatkan di akhirat kelak. Allah SWT berfirman, "Wahai Musa (AS) sampaikanlah kepadanya bahawa Aku akan meletakkannya di dasar Neraka-Ku yang paling dalam". Nabi Musa AS kemudian mengkhabarkan kepada orang tersebut apa yang telah difirmankan Allah SWT kepadanya. Ahli ibadah itu terkejut.
Dengan perasaan sedih ia beranjak dari hadapan Nabi Musa AS. Malamnya ahli ibadah itu terus berfikir mengenai keadaan dirinya. Ia juga mulai terfikir bagaimana dengan keadaan saudara-saudaranya, temannya, dan orang lain yang mereka baru beribadah selama 200 tahun, 300 tahun, dan mereka yang belum beribadah sebanyak dirinya, di mana lagi tempat mereka kelak di akhirat. Keesokan harinya ia menjumpai Nabi Musa AS kembali.
Ia kemudian berkata kepada Nabi Musa AS, "Wahai Musa AS, aku rela Allah SWT memasukkan aku ke dalam Neraka-Nya, akan tetapi aku meminta satu permohonan. Aku mohon agar setelah tubuhku ini dimasukkan ke dalam Neraka maka jadikanlah tubuhku ini sebesar-besarnya sehingga seluruh pintu Neraka tertutup oleh tubuhku jadi tidak akan ada seorang pun akan masuk ke dalamnya". Nabi Musa AS menyampaikan permohonan orang itu kepada Allah SWT.
Setelah mendengar apa yang disampaikan oleh Nabi Musa AS maka Allah SWT berfirman, "Wahai Musa (AS) sampaikanlah kepada umatmu itu bahawa sekarang Aku akan menempatkannya di Syurgaku yang paling tinggi".

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

perkongsian cerita yag bagus ni utk semua

Aisyah M.Yusuf berkata...

Ibrah atau pelajaran yang bisa dipetik dari cerita diatas ialah buah dari keikhlasan terhadap ketentuan Allah.......tentu sangat berbeda dengan cerita Iblis , ianya adalah makhluk yang pertama-tama beriman kepada Allah..bahkan telah beribadah kepada Allah ribuan tahun lamanya...tapi karena tidak ikhlas menerima perintah Allah untuk sujud kepada Adam kerana sifat ujub, merasa lebih dari adam maka ianya menjadi kafir dan akan menjadi penghuni neraka...oleh karenanya kita mestilah berhati-hati terhadap sifat-sifat yang buruk seperti bangga diri dan riya dalam beribadah.

muaz_kkgp berkata...

terima kasih aisyah,kesuma angsana..
ikhlas itu ibarat semut hitam yng berjalan di malam hari....

KELI OH KELI berkata...

salam aidilfitri sahabat >_<