Selasa, 18 Jun 2013

Raja bergelar Negeri Perak

 
Raja-Raja Bergelar adalah seperti berikut,

 
Sultan
Raja Muda
Raja Di Hilir
Raja Kecil Besar
Raja Kecil Sulong
Raja Kecil Tengah
Raja Kecil Bongsu


Pada kebiasaannya Raja Muda akan dilantik menjadi Raja Pemerintah satelah mangkatnya Raja Pemerintah (Sultan) dan Raja Di Hilir akan mengambil tempat yang dikosongkan oleh Raja Muda dan tempat Raja Di Hilir pula diganti oleh Raja Kecil Besar dan seterusnya sehingga kejawatan Raja Kecil Bongsu menjadi kosong. Pada lazimnya Raja Pemerintah yang baru akan mengurniakan gelaran Raja Kecil Bongsu kepada putera sulong Baginda.

 Walau bagaimana pun, Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak menyatakan bahawa di dalam pemilihan Bakal Sultan, pertimbangan pertama hendaklah diberikan kepada calon yang paling dekat mengikut tertib susunan kedudukan Bakal Sultan dan kemudian barulah kepada tiap-tiap orang Raja-Raja Bergelar dengan tidak mengikut tertib kedudukannya sebelum menimbangkan seseorang daripada peringkat atas peringkat am daripada mereka yang harus dipilih menjadi Raja Pemerintah.

Sumber : http://www.geocities.com/aizaris/RajaBergelar

2 ulasan:

D_08 berkata...

tapi yang selalunye kite kenei SUltan, Raja Muda dengan Raja diHilir je.... yang lain tu jaghang kite tau... tak gitu??? Raja DIHilir pun kekadnag oghang tak tau....

muaz_kkgp berkata...

betul tu..teman sokong. anak perak kena tahu ni...