Sabtu, 6 Julai 2013

Kursus Petanque

Photo 
 
 petanque (sebutannya petong)...mula tu rasa pelik je, macam main guli pun ada. 27-28 Jun 2013 lepas, tempat kerja saya anjurkan kursus dan etika petanque. dua jurulatih di jemput untuk memberi tunjuk ajar...pastu satu pertandingan diadakan lepas habis kursus (lawan suka-suka je). berasal dari perancis. permainan tradisi rakyat perancis. Malaysia pula baru diperkenalkan pada penghujung tahun 1989 oleh Yang Dipertua Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa), Prof. Diraja Ungku Abdul Aziz
Photo
petanque dimainkan dengan membaling jack terlebih dahulu, dalam gelanggang berukuran 15 meter x 4 meter. balingan mestilah berjarak antara enam hingga 10 meter.
Photo 
Sasaran para pemain adalah untuk menghasilkan balingan bola logam yang mendekati jack tersebut. Jika seorang individu atau sebuah pasukan berjaya menghasilkan bola yang paling hampir dengan jack, pasukan lawan akan terus membaling bola yang ada dalam simpanan mereka sehingga berjaya memintas kedudukan bola pasukan itu. Jika berjaya, pasukan yang satu lagi pula akan berusaha memintas dan begitulah seterusnya.

Biasanya, pemain sendiri boleh menentukan bola siapa yang terhampir, tetapi jika berlaku percanggahan, seorang hakim teknikal akan membuat ukuran. Mata akan diberikan mengikut bola-bola yang terhampir dengan jack.

 
Sebuah pusingan atau dipanggil ends akan tamat apabila salah sebuah pasukan kehabisan bola mereka. Ends akan berterusan sehingga salah satu pihak berjaya memperoleh 13 mata. 

 

3 ulasan:

syuk shusuke berkata...

dulu ingat macam main guli. tapi nak cover kelajuan bola payahhh

muaz berkata...

nampak senang...tapi bila main susah juga

Azrul Daniel Ismazaidi berkata...

Best game ni.. :D