BISKUT JAMBU

 

BISKUT JAMBU

170gm mentega
50gm gula Aising
200gm Tepung gandum
50gm tpg custard
kacang tumbuk secukupnya
sebiji kuning telur


HIASAN
 
kuning telur + perwana merah secukupnya (satukan)
bunga cengkih secukupnya


CARANYA
 
1. Gula aising, mentega & sebiji kuning telur di pukul sehingga kembang.
2. Masukan Tepung gandum & Tepung custard. gaul hingga sebati.
3. Ambil sedikit adunan dan leperkan ditapak tangan. letakkan sedikit kacang tumbuk didalamnya. setelah itu, bentukkan adunan seperti buah Jambu .
4. Untuk hiasan, sapu kuning telur yg telah dicampurkn dgn pewarna merah pada adunan yg siap dibentuk. hiaskan dgn bunga cengkih sbg tangkainya.
5. Bakar adunan selama 15minit pada suhu 150 atau 180 mengikut jenis microwave oven.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

RESEPI KUIH Putu Beras

PAKORA BAWANG

Cik Atau Puan