Resepi Lemang Tepung
Bahan-bahan:
- 3 cawan gula merah
- 3 cawan air
- 6-9 sudu gula pasir
- 4 helai daun pandan
- 2 sudu kecil garam
- 6 cawan santan kelapa
- 6 cawan tepung gandum
Cara membuat:
- Masukkan air ke dalam kuali atau periuk.
- Kemudian, masukkan gula merah dan gula pasir.
- Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan daun pandan, carik sedikit dan simpulkannya.
- Kacau lagi sehingga mendidih.
- Setelah mendidih, keluarkan daun pandan.
- Dalam bekas berisi tepung gandum, masukkan garam, santan dan tuang gula yang dididih tadi.
- Kacau sebati supaya tidak berketul.
- Jika adunan masih berketul, boleh gunakan blender atau mixer supaya adunan elok tidak berketul.
- Masukkan adunan ke dalam buluh yang dilapik daun pisang.
- Jangan masuk sehingga penuh kerana adunan akan terkeluar ketika dibakar.
- Bakar sehingga masak.
- Kawal api dan pusing-pusingkan buluh supaya masak sekata.
- Lemang tepung gula merah siap!
Ulasan