Resepi Lemang Tepung

 



Bahan-bahan:

  • 3 cawan gula merah
  • 3 cawan air
  • 6-9 sudu gula pasir
  • 4 helai daun pandan
  • 2 sudu kecil garam
  • 6 cawan santan kelapa
  • 6 cawan tepung gandum

Cara membuat:

  • Masukkan air ke dalam kuali atau periuk.
  • Kemudian, masukkan gula merah dan gula pasir.
  • Kacau sehingga gula larut.
  • Masukkan daun pandan, carik sedikit dan simpulkannya.
  • Kacau lagi sehingga mendidih.
  • Setelah mendidih, keluarkan daun pandan.
  • Dalam bekas berisi tepung gandum, masukkan garam, santan dan tuang gula yang dididih tadi.
  • Kacau sebati supaya tidak berketul.
  • Jika adunan masih berketul, boleh gunakan blender atau mixer supaya adunan elok tidak berketul.
  • Masukkan adunan ke dalam buluh yang dilapik daun pisang.
  • Jangan masuk sehingga penuh kerana adunan akan terkeluar ketika dibakar.
  • Bakar sehingga masak.
  • Kawal api dan pusing-pusingkan buluh supaya masak sekata.
  • Lemang tepung gula merah siap!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

RESEPI KUIH Putu Beras

PAKORA BAWANG

Cik Atau Puan